Розвадівська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

25.05.2023 12:53

28 травня - Міжнародний день Дністра

646f30fdceb58__23ac9b677c-1_600x.jpeg

                                                 

                                       28 травня 2023 року - Міжнародний день Дністра

Ідея святкування Міжнародного дня Дністра в Україні полягає в тому, щоб нагадати всім мешканцям басейну про культурну та природну цінність унікальної річки, про традиції корінних мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство Дністра.

Назва «Дністер» відома з давніх-давен. Її щоразу сприймали по-новому і тому вона видозмінювалася. Перша згадка річки датована V ст. до н. е. у творах Геродота під назвою «Тірас» (ця назва має декілька походжень: іранське означає швидкий; курдське – дикий, неприборканий). Ще є згадка з античних часів про назву «Династріс» в IV ст. Амміаном Марцелліном. А взагалі, пояснення походження назви річки Дністер може бути простим: «дон» - вода, «стрий» - швидкий.Скіфи казали «don Istros», як: «ріка Дніпро» чи «ріка Дністер».

Витік Дністра розташований біля села ВовчогоТурківського районуЛьвівської області. Дністер починається з невеликого джерела, розташованого в південній частині масиву Верхньодністровські Бескиди(Українські Карпати), на південний захід від гори Розлуч, на висоті 818 м над рівнем моря. Від витоків до міста Старого Самбора річка в'ється серед карпатських гір, далі — тече рівнинними теренами України та Молдови. Дністер - ріка стрімка, потужна, яка своїм життям вчить нас управляти водними ресурсами не лише у маловодні періоди, а і у періоди паводків. Річка Дністер відноситься до категорії великих річок і є другою рікою на території нашої держави після Дніпра. Довжина річки 1 362 км (в Україні — 705 км), площа басейну 72 100 км². Днiстер має 386 приток, з яких найголовнiшi Стрий, Свiча, Ломниця, Бистриця, Реут, Бик, Золота Липа, Гнила Липа, Сiрет (Серет), Збруч, Смотрич, Ушиця, Мурафа.

Басейн річки лежить у межах трьох країн:Польщі, України та Молдови. Більша його частина розташована в Україні. Тут він займає значну частину територій семи областей південно-західної України (Львівська,Івано-Франківська,  Чернівецька,  Тернопільська,  Хмельницька,  Вінницька та Одеська області). Вздовж Дністра створено чимало заповідних зон —національних природних парків,заказників,пам'яток природи. Найбільшими заповідниками є «Регіональний ландшафтний парк «Верхньодністровські Бескиди» (Львівська область), «Галицький національний природний парк» (Івано-Франківська область), «Національний природний парк «Дністровський каньйон»(Тернопільська область), «Хотинський національний природний парк» (Чернівецька область), «Національний природний парк «Подільські Товтри» (Хмельницька область), «Нижньодністровський національний природний парк» (Одеська область). Дністер упродовж багатьох тисячоліть відігравав роль основної транспортної артерії, що зв'язувалаПрикарпаття й Пониззя з Балканами і Близьким Сходом. У далекому минулому з півдня річкою доставлялись вироби з металу, античний посуд, тканини тощо, а племена Подністров'я вивозили хліб, хутро, шкіру. З часів Київської Русі до середини XIX століття Дністром сплавляли до чорноморських портів цінну деревину (здебільшого так званий корабельний ліс), вивозили зерно,хутро,мед,віск, зброю, вироби місцевих ремісників.

Тепер господарське значення Дністра зросло. Він дає питну воду для великих і малих міст, виробляє електроенергію.

На Дністрі побудовано три гідроелектростанції – Дубоссарська ГЕС (1950-1954рр.), Дністровська ГЕС (1973-1983), Дністровська ГЕС-2 (2000-2009).

Дністер протікає через густо заселену територію у межах його басейну мешкає понад 10 млн. осіб. Через це рівень  антропогенного навантаження на екосистему річки від витоків до гирла дуже високий. Крім того, на берегах його приток розташовані такі промислові гіганти:Дрогобицький таНадвірнянський нафтопереробні заводи,  Стебницький калійний комбінат,Калуський«Хлорвініл», Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат. Працівниками  БУВР Західного Бугу та Сяну щорічно проводиться роз’яснювальна робота серед населення районів які обслуговує управління про дбайливе ставлення  до наших річок та водойм, не допускання їх забруднення та засмічення прибережних захисних смуг, водотоків. Надсилаються відповідні листи керівникам районів та сільським і селищним голова про підтримання чистоти і порядку на водних артеріях, що протікають по їх території.

Управління також приймає участь в різноманітних конкурсах та акціях, таких як «День Довкілля», «До чистих Джерел» під час яких проводиться прибирання річок та потоків від сміття. Останні роки приймає участь в дитячому конкурсі «Барви Дністра» під час якого ведеться роз’яснювальна робота серед учнів шкіл про необхідність утримання річок в чистоті, унеможливлення скиду у них побутових та виробничих стоків і проводиться конкурс дитячого малюнку.

Проте всі жителі та організації повинні б свідомо підходити до питань збереження чистоти річок, потоків та водойм для того  щоб ми могли передати нашим нащадкам найбільший скарб на землі – чисту воду.

                                   

                                                                                                      Підготовила:

                                                                                  Заступник начальника відділу водних відносин у басейні р. Дністер

                                                                                  БУВР Західного Бугу та Сяну 

                                                                                  Г.Залюбовська