Розвадівська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

16.03.2023 12:33

ПАМ’ЯТКА "Про діючі вимоги щодо зберігання та застосування пестицидів, агрохімікатів у народному господарстві"

6412f1fd98314__e3331c454b20515c99399b4db5b96be1.jpg
З метою мінімізації випадків отруєння бджіл та недопущення їх загибелі при застосуванні засобів захисту рослин Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області  розроблено пам’ятку про діючі вимоги щодо застосування пестицидів, агрохімікатів у вирощуванні сільсьгосподарських культур.

                                                                                                   ПАМ’ЯТКА

                    Про діючі вимоги щодо зберігання та застосування пестицидів, агрохімікатів у народному господарстві

 

  Суб’єкти господарювання аграрного сектору повинні дотримуватись вимог Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»ДСП 8.8.1.2.001-98.

  Зокрема це:

  1. Завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

  2. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

  3. Всі роботи з пестицидами, агрохімікатами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10° C

  4. Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку повинна бути не менше 500 м.

          У випадку застосування авіації для обробки полів агрохімікатами, обов’язковим є дотримання Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.1996р №382.

 

                                                                                         Основні вимоги:

1. За три дні до початку робіт замовник повинен повідомити населення відповідної місцевості про місце та строки використання пестицидів,  випасання худоби на відстані ближче 1 км до місця проведення робіт, про необхідність переміщення пасік на відстань більше 5 км від місця застосування пестицидів на період до 5 днів.

2. Замовник повинен встановити спеціальні попереджувальні знаки на відстані 300 метрів від місця розпилення, та на дорогах, які проходять через відповідні поля.

3. Забороняється проводити авіаційні обробки полів пестицидами на відстані ближче ніж 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік, 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водозабезпечення, місць випасання домашніх тварин, 1 км від населених пунктів, тваринницьких ферм, садів, виноградників та місць проведення інших сільськогосподарських робіт.