Розвадівська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

11.01.2023 15:37

Актуальні питання нарахування та сплати ЄСВ для ФОП у 2023 році

63ca99a743229__20210102095829.jpeg

З нагоди початку нового календарного року податківці Миколаївської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області продовжують надавати платникам роз’яснення про нарахування та сплату єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями у 2023 році. Єдинники зобов'язані сплачувати ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску, який обчислюється як добуток МЗП та ставки ЄСВ (22%).

З 1 січня мінімальний ЄСВ за місяць дорівнює 1 474,00 грн (6 700 грн х 22%). Протягом 2023 року цей розмір не буде змінюватися, оскільки Держбюджетом не передбачено зміну МЗП.
Загальносистемники нараховують ЄСВ на суму підприємницького доходу, що підлягає оподаткуванню на доходи. До того ж сума ЄСВ за місяць також не може бути меншою за розмір місячного мінімального страхового внеску.
Максимальна величина доходу, на яку нараховується ЄСВ (15 розмірів МЗП) становить 100 500 грн. Отже, максимальний ЄСВ на місяць – 22 110 грн.

Як і раніше, не сплачують за себе ЄСВ підприємці (незалежно від системи оподаткування), які отримують пенсію за віком або за вислугу років або є особами з інвалідністю, або досягли віку, установленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ лише за умови їхньої добровільної участі в системі загальнообов;язкового державного соціального страхування.

Також звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОП, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив ЄСВ за
таких осіб у розмірі, меншому від мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більшому за максимальну величину бази нарахування ЄСВ. До того ж сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Зауважимо, що також є тимчасові звільнення. З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, ФОП незалежно від обраної системи оподаткування мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. До того ж
вони розрахунок єдиного внеску в складі податкової декларації не заповнюють за період, у якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Для всіх підприємців діють єдині квартальні строки для сплати ЄСВ – до 20-го числа наступного за кварталом місяця. Тобто і єдинники, і загальносистемники сплачують ЄСВ в ті самі строки. Нагадаємо, що п. 6 р. IV Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, передбачено перенесення граничного терміну сплати ЄСВ у разі, якщо такий термін припадає на святковий або вихідний день.

Ми вдячні всім підприємцям, які в складний час продовжують працювати та підтримувати країну податками.