23.05.2025 12:11
Ящур – висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає худобу і має значні економічні наслідки

В країнах ЄС зафіксовані спалахи ящуру та блутангу. Як наслідок це високі ризики занесення хвороб на територію України.
З метою запобігання занесенню на територію України збудника ящуру, відповідно до вимог законодавства України та з урахуванням рекомендацій Кодексу здоров’я наземних тварин (ОІЕ), заборонено ввезення сприйнятливих до ящуру тварин, генетичного матеріалу, сировини та продуктів від них, кормів (за винятком продуктів та кормів, що пройшли відповідну обробку).
Коротко про ящур. Хвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів – вим’я, а молоді тварини гинуть безсиптомно. Ящур вражає широкий спектр тварин: велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, верблюдів, буйволів, яків, оленів, косуль, джейранів, сайгаків, турів, лосів, кабанів, антилоп, зебр, слонів, ведмедів та інших парнокопитних.
На ящур може хворіти й людина. Зараження відбувається при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.
Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус протягом 24-48 годин.
Клінічними ознаками є: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. Можливе повторне захворювання тварин з нечіткими клінічними ознаками. У новонародженого молодняку ящур проходить у гострій формі з подальшою загибеллю тварин, без утворення афт.
Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні, зі слиною, носовим слизом, лімфою із афт що лопнули, молоком, сечею та каловими масами. Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту хворих тварин зі здоровими. З моменту зараження до моменту прояву перших клінічних ознак проходить від 7 до 14 днів у великої рогатої худоби та 21 день у інших сприйнятливих тварин.
Важкість клінічних ознак залежить від штаму вірусу, віку, виду та породи інфікованих тварин.
Коротко про блутанг. До клінічних ознак блутангу належать: лихоманка, слинотеча, набряк губ, запально-некротичне ураження ротової порожнини, ціаноз язика, кон’юнктивіт, почервоніння та гангрена дійок, аборти. На блутанг хворіють вівці, кози, білохвості олені, буйволи, антилопи, лосі та інші жуйні.
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області створило «гарячу лінію» для приймання дзвінків від громадян регіону у випадку підозр щодо захворювань тварин на ящур чи блутанг.
Це номер: (032) 252-69-29.
Звертаємось до власників тварин: наразі – кожен повинен посилити увагу. Фермери та власники тварин мають бути надзвичайно пильними та ретельно стежити за тваринами для своєчасного виявлення симптомів захворювання. У разі підозри – негайно звертатись на «гарячу лінію».