Розвадівська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

13.05.2024 15:15

12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин

6642068d606e7__a975f7fffe3f534e70a3234554906c80_XL.jpg

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що цьогоріч спільнота Міжнародної конвенції із захисту рослин (МКЗР) відзначила Міжнародний день здоров’я рослин – 12 травня 2024 року під гаслом: «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології». МКЗР — це міжурядова угода, метою якої є захист світових рослин, сільськогосподарської продукції та природних ресурсів від шкідників рослин. Ратифікована 185 договірними сторонами, IPPC розробляє, приймає та сприяє застосуванню Міжнародних фітосанітарних заходів (ISPM) як основного інструменту для забезпечення глобальної продовольчої безпеки, сприяння безпечній торгівлі та захисту навколишнього середовища.

Від рослин залежить як наше здоров’я, так і здоров’я нашої планети.

Рослини є джерелом кисню, яким ми дихаємо, значної частини їжі, яку ми їмо, волокон, з яких виготовляють наш одяг, і природних будівельних матеріалів.
Тим не менш, щороку через шкідників і хвороб рослин втрачається до 40 відсотків продовольчих культур. Це впливає на продовольчу безпеку та сільське господарство, основне джерело доходу для вразливих сільських громад.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та завдаючи шкоди біорізноманіттю, водночас створюючи нові ніші для процвітання шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля, обсяги яких за останнє десятиліття зросли втричі, спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, яких вони раніше не бачили.

Збереження рослин у здоровому стані є важливим для життя на землі, і кожен з нас має відіграти певну роль.

Завданням держпродспоживслужби є: охорона території України від занесення або самостійного проникнення з-за кордону або з карантинної зони карантинних організмів; своєчасне виявлення, локалізація і ліквідація карантинних організмів; запобігання проникненню карантинних організмів з карантинної зони в регіони України, де вони відсутні; здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму і проведенням заходів з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, перевезенні, зберіганні, переробці, реалізації і використанні підкарантинних матеріалів та об’єктів.

Основними методами захисту рослин є: агротехнічні, фізико-механічні, хімічні, біологічні та комплексні методи захисту рослин. Також велике значення в захисті рослин від шкідливих організмів має сівозміна, оптимізація систем удобрення, управління бур’янами, боротьба з шкідниками і хворобами рослин. Профілактичні заходи щодо захисту рослин заощадять ваші сили і гроші.