Розвадівська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

20.03.2024 12:00

22 березня  ми щорічно відзначаємо Всесвітній день водних ресурсів  (World Water Day)

65fab407c289e__wwd2023_webbanners-01-1024x379.jpg

22 березня  ми щорічно відзначаємо Всесвітній день водних ресурсів  (World Water Day), запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році. Тема Всесвітнього дня води у 2024 році:  «Вода для миру».Відзначення такого Дня  зосереджене на важливій ролі води в стабільності та процвітанні світу. Для України на сьогодні це є дуже актуальною темою. Коли води не вистачає або вона забруднена та у випадках, коли люди мають нерівний чи зовсім відсутній доступ до води, зростає напруженість між громадами і країнами.

Сьогодні вже понад 3 мільярди людей у Cвіті залежать від води, яка перетинає національні кордони. Однак, із 153 країн, які мають спільні річки, озера і водоносні горизонти зі своїми сусідами, лише 24 країни мають діючі угоди про співпрацю щодо спільної води. “Україна чітко розуміє – міжнародні води потребують міжнародних правил. Тому, навіть попри війну, ми продовжуємо зміцнювати транскордонне співробітництво для вирішення водних проблем .Водночас наша країна переживає постійні атаки росії на водні об’єкти та інфраструктуру.

Руйнування греблі Каховської ГЕС стало наймасштабнішим терактом з часів аварії на Чорнобильській АЕС. Без доступу до води залишилось більше 700 тисяч людей. Наслідки будуть відчутні ще багато років. Відтак Україна створює нові міжнародні механізми для захисту води та інших складових довкілля від збройних конфліктів. Серед таких інструментів – Формула миру Президента Володимира Зеленського, одним із пунктів якої є протидія екоциду:

“Ми робимо те, що до нас не робив ніхто у світі, для того, щоб більше жодний агресор не мав бажання знущатися над довкіллям, посягати на чужі території та їх природні ресурси”.З нагоди відзначення Всесвітнього дня води на сайті ООН було опубліковано звернення до країн і народів, в якому зазначалося: «Процвітання і мир залежать від води. Оскільки країни керують зміною клімату, масовою міграцією та політичними заворушеннями, вони повинні поставити водну співпрацю в центр своїх планів. Вода може вивести нас із кризи. Ми можемо сприяти гармонії між громадами та країнами, об’єднавшись навколо справедливого та сталого використання води – від Конвенцій ООН на міжнародному рівні до дій на місцевому рівні.

Оскільки наслідки зміни клімату зростають і чисельність населення зростає, існує нагальна потреба всередині та між країнами об’єднатися навколо захисту та збереження нашого найціннішого ресурсу.

Громадське здоров’я та процвітання, продовольча та енергетична системи, економічна продуктивність та цілісність навколишнього середовища – усе це залежить від добре функціонуючого та справедливо керованого водного циклу.

Відігравайте свою роль, станьте частиною глобальної кампанії «Вода заради миру». Потрібно, щоб усі – від окремих людей і сімей до компаній і урядів – робили все можливе, щоб співпрацювати у сфері води та прокладати шлях до більш гармонійного суспільства.

Цього Всесвітнього дня води ми всі маємо об’єднатися навколо води та використовувати воду для миру, закладаючи основи більш стабільного та процвітаючого майбутнього».

 

                                                                                                            Підготувала:

                                                                                                            Заступник начальника відділу водних відносин у басейні р.Дністер

                                                                                                            БУВР Західного Бугу та Сяну 

                                                                                                            Г.Залюбовська