Розвадівська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

10.01.2023 13:54

Визначні місця

63bd57951cbc6__vs210430-011.JPG

Історичні

1. Храм Воскресіння Христового УГКЦ (с. Розвадів, вул. Б. Хмельницького)

У 1913 році при церкві було Братство тверезості, яке нараховувало 450 членів. У храмі Воскресіння Господнього села Розвадів зберігається прапор УСС, який 28 серпня 1918 року посвячував Андрей Шептицький. Під час реставрації у 2010 році його знайшли під куполом церкви.

2. Пам’ятник «Борцям за волю України» (с. Розвадів, вул. Біласа і Данилишина)

Встановлений у 1995 році. Автори – скульптор Я. Скакун, архітектор В. Сколоздра. Матеріал – пісковик, бронза. Встановлений за кошти жителів села Розвадів.

3. «Башта» (с. Розвадів)

Природня обсерваторія, яка знаходилася біля «лодочної» станції. Час створення – 1901 рік.

4. Церква Архистратига Михаїла (с. Верин, вул. Біласа і Данилишина)

Відреставрована ЦЕРКВА. Окрім Ісуса Христа та Матері Божої, тут зображено 28 новопроголошених святих Української греко-католицької церкви. В образах апостолів художник зобразив реальних людей. Під самісіньким куполом церкви Микола Гаврилів намалював Матір Божу з Дитятком на руках. Зліва від неї священнослужителі – Папа Римський Іван Павло ІІ і Папа Римський Венедикт ХVІ, поруч Андрей Шептицький, трохи далі Блаженнійший Кардинал Любомир Гузар і єпископи Стрийської єпархії. А з правого боку від Богоматері, тобто під її покровом і під синьо-жовтим прапором, припав на коліно Віктор Ющенко, біля нього схрестила руки його дружина Катерина у білій хустині і їхній син Тарас. Усіх художник «одягнув» у вишиванки. Біля родини Ющенків – сотники УПА.

5. Дзвіниця (с. Верин, вул. Біласа і Данилишина)

Час створення – XVIII ст. В історичних документах сказано, що стояла вона при церкві Різдва Христового. Тому очевидно, що сягає вона ще XVIII ст. Церкву розібрали на початку XX ст. А дзвіниця збереглася. Однак трохи змінена, бо з часом розпалася б. На початку 90-их років внесена до реєстру пам’яток культури місцевого значення. Сьогодні потребує реставрації, щоб надати їй автентичного виду.

6. Хрест Вишколу на честь 100-річчя Українських Січових Стрільців (с. Верин, вул. Біласа і Данилишина, 172а)


 

Час створення – 2018 рік. Вишкільна Група УСС, яка розмістилася спочатку в Розвадові, після поповнення новобранцями поширилася на села Верин, Надітичі та Рудники. Вишкіл УСС виконав важливу історичну місію, перетворивши Леґіон УСС на високовартісну потужну бойову формацію та виховавши кільканадцять тисяч молодих українців на свідомих борців за незалежність України.

7. Пам’ятник Борцям за волю України Василю Біласу та Дмитру Данилишину (с. Верин, вул. Загуменна)

Час створення в 1932 р.(знищений польською владою) відновлений 1989р. Його архітектором є Сас Михайло – сільський палямар. Він разом із Корецьким Ярославом спорудили цей пам’ятник. Слова на пам’ятнику «Воздвижено на спомин волевияву українського народу проголошенням Декларації про державну незалежність України» / 16 липня 1990.

8. Заказник «Стариці Дністра» (між селами Крупське та Верин)

Стариці Дністра – ландшафтний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у Стрийському районі Львівської області, біля села Верина, що на південь від міста Миколаєва. Площа 70 га. Статус з 1989 року. Перебуває у віданні Веринського старостинського округу (30 га) та Крупського старостинського округу (40 га) Розвадівської сільської ради. Охороняються унікальна лівобережна ділянка заплави Дністра з численними заболоченими старицями та з незамерзаючими джерелами, луками і заплавними лісами. Тут поширена одна з найбільших в Україні популяція рідкісного виду – ранньовесняного ефемероїда рябчика шахового. Багатий тваринний світ заказника: ондатра, кутора велика, чернь чубата, інші водоплавні та водоболотні птахи. Трапляється лелека чорний, шуліка рудий, скопа, занесені до Червоної книги України. Є місцем відпочинку перелітних птахів під час міграцій.

9. Храм Успіння Пресвятої Богородиці (с. Пісочна, вул. Заболотна, 10)

20 травня 2018 року, в неділю отців Першого вселенського собору в м. Нікея 325-го року, на постійне перебування з міста Флоренція (Італія) до Храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Пісочна, була перевезена частка мощей святого Миколая Чудотворця, Архиєпископа Мир Ликійських – одного з найбільш шанованих святих в усьому християнському світі. Мощі святого Миколая Чудотворця, Архиєпископа Мир Ликійських перебувають у парафіяльному Храмі Успіння Пресвятої Богородиці с. Пісочна і є виставлені для привселюдного почитання. Щоденно під час богослужінь, які відбуваються у храмі є можливість молитовно вклонитися перед мощами святого.

10. Панський маєток «Садиба Горохівських» (с. Черниця)

Черницький замок був збудований ще в кінці XVII століття. Власники його часто змінювалися. Декілька разів був пограбованим та спаленим. З часом він втратив свою функцію оборонного замку, а став маєтком для проживання власників села. Останній його власник, Вітольд Стефанус. Згодом у ньому був заснований  агрономічний інститут. Палац в Черниці у 1993 році зіграв роль маєтку Олімпії Торської (Занаїда Дегтярьова, на фото) у мінісеріалі “Злочин з багатьма невідомими”, знятому за мотивами кримінальних репортажів Івана Франка.

Краєзнавчі

1. Історико-краєзнавчий музей (с. Верин, вул. Коновальця)

Час створення – 1987 рік. Розташований у Адміністративному будинку с. Верин. Експонати до музею збирав місцевий історик Іван Маційовський з учнями.

Природничі

1. ДЕРЕВО ДУБ (с. Верин)

Площа пам’ятки природи 0,05 га. Статус – з 1984 року. Вважається одним з найстаріших дубів України. Розміри: обхват 8,50 м, висота 18 м. Вік близько 1000 років. У дуба немає огорожі та охоронного знака. Має кілька дупел. З огляду на величезну цінність дерева, його слід лікувати – закласти дупла пломбами, скувати залізними обручами стовбур, поставити громовідвід і огорожу, удобрити ґрунт біля дерева.

2. Заповідник Стариці Дністра (с. Верин)

Заповідник «Стариці Дністра» є національним природоохоронним заказником. «Стариці» у Львівській області. Заповідник «Стариці Дністра» – це численні заболочені стариці, незамерзаючі джерела, заплавні ліси і луки. З часом на цій території утворювалася все більша частина суші, на якій стали розмножуватися рідкісні види тварин і почала розростатися незвичайна рослинність: наприклад, щовесни тут розквітають дикі тюльпани. Якщо пощастить, то під час прогулянки заповідником можна зустріти рудого шуліку (зникаючий вид яструбиних птахів, які мешкають у західній частині Європи і в Північній Африці), а також кутору (велику водяну землерийку) або чорного лелеку. Ці види тварин визнані вимираючими і занесені до Червоної книги України.

3. Печера «Прийма» (с. Верин)

Первісні українці жили в цих загадкових гротах, полювали, збирали зілля та коріння. Історики кажуть, що на цьому місці знаходилось давньоруське городище. Площа гроту – близько 25 квадратних метрів. Він має три яруси, розділені на печери, в яких досить зручно було жити.

4. Курганний могильник (с. Верин)

Розташований вздовж гребеня гірської гряди між селами Верин та Крупське. Крайній курган зі сторони Верина розташований на віддалі 1,5 км на схід від центральної частини села.

5. Джерело «Гринчиха» (с. Черниця)

Сама назва джерела, за переказами, пов’язана з іменем жінки, якій над джерелом з’явилася Пречиста Діва Марія та торкнулася стопами землі. Згідно спогадів старожилів та записів у стародавніх книгах, ця подія сталася в 1725 році. Під час пошесті чуми в навколишніх селах, жінка, на прізвисько «Гринчиха», пам’ятаючи про цілющість води, набирала з джерела воду і ходила від хати до хати, кропила будинки і всіх, хто в них проживав. Незабаром епідемія стала згасати, а згодом взагалі припинилася. Для увічнення пам’яті про ці події над джерелом поставили великий дубовий хрест. З часом цей хрест зігнив, а на його місце поставили новий.

6. Ботанічний заказник “Долина ірисів” (с. Надітичі)

Долина ірисів – ботанічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Територія розташована неподалік с. Надітичі (поза межами населеного пункту), за структурно-тектонічним районуванням розташована на краю Рава-Руської зони Західноєвропейської платформи. Відповідно до останнього геоботанічного районування України, його територія належить до Опільсько-Кременецького округу букових, грабово-дубових лісів, справжніх та остепнених лук та лучних степів.
На території зустрічаються лелека білий (Ciconia ciconia), кулики (Charadriiformes), а також сороки (Pica pica), ворони (Corvus), шпаки (Sturnus vulgaris), синиці (Parus), щиглики (Carduelis), соловейко (Luscinia), очеретянки (Acrocephalus). У річці Бридлиці, яка огинає територію проектованого ботанічного заказника загальнодержавного значення “Долина ірисів”, зрідка трапляються представники іхтіофауни, властиві невеликим річкам – плотва, щука, верховодка тощо. Земноводні представлені жабами трав’яною, зеленою, звичайною, ропухами. На берегах каналів багато мишей, бурозубок.
Охороняється ділянка з унікальною популяцією півників сибірських (Iris sibirica L.), а також інших видів, занесених до Червоної книги України, у тому числі рябчик шаховий (Frittilaria meleagris L.), пізньоцвіт осінній (Colchicum autumnale L.), осока Девелла (Carex davalliana Smith).

Поділитись